زبان بریده بکنجی نشسته صم بکم
به از کسی که نباشد زبانش اندر حکم
و بدانکه ضد همه ی آفات زبان و مفاسد آن، صمت و خاموشی است و کسی را خلاصی از آفات زبان جز بآن نیست و آن از محاسن شیم و صاحب آن در نزد همه کس عزیز و محترم است و باعث جمعیت خاطر و افکار و موجب دوام هیبت و وقار و فراغت از برای ذکر و عبادت و سلامتی در دنیا و آخرت است و از این جهت سید رسل صلی الله علیه و آله فرمود من صمت نجی هر که خاموشی را شعار خود ساخت نجات یافت و فرمود هر که ایمان آورد بخدا و رسول باید هر سخنی که می گوید خیر باشد یا خاموش نشیند .
اعرابی به خدمت آن حضرت آمد عرض کرد مرا به علمی دلالت کن که داخل بهشت شوم فرمود گرسنگان را سیر کن و تشنگان را سیراب نمای پس اگر قدرت بر اینها نداشته باشی زبان خود را از غیر سخن خیر محافظت کن که به این سبب بر شیطان غالب می گردی و فرمود چون مؤمن را خاموش و صاحب وقار بینید به او تقرب جوئید که حکمت بر دل او القا می شود . و نیز فرمود مردم سه طایفه اند غانم و سالم و هالک، غانم کسی است که ذکر خدا کند و سالم آنست که سکوت را شعار خود سازد و هالک آنست به سخنان باطل فرو رود.
تأمل کنان در خطا و صواب
به از ژاژ خایان حاضر جواب
روزی شخصی به خدمت آن سرور آمد و عرض کرد یا رسول الله مرا وصیتی کن، فرمود زبان خود را محافظت کن، باز عرض کرد مرا وصیتی کن ، باز فرمود زبان خود را محافظت کن.
از عیسی بن مریم مرویست که عبادت ده جزء است نه جزو آن خاموشی است و یکی در قرار و فرمود که پر سخن نگوئید در غیر ذکر خدا بدرستیکه کسانیکه بسیار سخن می گویند دلهای ایشان را قساوت فرو گرفته است و نمی دانند و از آن غافلند. لقمان پسر خود را گفت ای فرزند اگر چنان پنداری که سخن گفتن نقره است بدان که سکوت طلاست و حضرت امام محمد باقر علیه السلام فرمود که این است و جز این نیست که شیعیان و دوستان ما زبان ایشان لال است و از حضرت امام جعفر صادق علیه السلام مرویست که از جمله ی حکمت آل داود این بود که بر عاقل لازم است که شناسائی با اهل زمان خود داشته باشد و روبکار خود آورده باشد و نگاهبان زبان خود باشد و در کتاب مصباح الشریعة از آن جناب منقول است که فرمود خاموشی کلید هر راحتی است از دنیا و آخرت و باعث خوشنودی پروردگار و سبکی حساب روز شمار است و سبب محفوظ بودن از لغزش و خطا است و زینت عالم است و پرده ی جاهل.
چو در بسته باشد چه داند کسی
که گوهر فروش است یا پیله ور
ریاضت نفس به آنست و شیرینی عبادت از آن قساوت دل برطرف می گردد و مروت و عفاف حاصل می شود پس در را بر روی زبان خود ببند.
قطره ای از اقیانوس علم اخلاق ( معراج السعادة عالم ربانی ملا احمد نراقی (ره) )